/ mei 9, 2019

Een nieuw woord dat ik nog niet had gehoord maar ik kwam het een tijdje terug tegen in de krant.

Wat houdt bezorgschaamte in en moeten wij er last van hebben?

Eerlijk gezegd heb ik het nog nooit van deze kant bekeken maar ga dit samen met jullie doen en dan kun je zelf kiezen of je schaamte hebt of niet.

Voor mij is online iets bestellen een uitkomst, lichamelijk ben ik niet altijd even stabiel dus even online die cartridges bestellen, mijn koffie-cups, een boek…..ga zo maar door is ontzettend handig.  

Niet dat hier elke dag een bezorger op de stoep staat maar ik bestel regelmatig, gewoon omdat het mij een ritje naar de stad scheelt en ik dus meer energie overhoud om andere dingen te doen.

Zelf ben ik wel gesteld op het onderhouden van de ondernemers in mijn woonplaats Halsteren, alles wat ik daar kan halen doe ik dan ook. Want waar zouden wij zijn zonder de winkels in de buurt?

Dat brengt mij bij het verschijnsel bezorgschaamte. 

Waarom zou je je ervoor moeten schamen? 

  • Op deze manier van winkelen spekken wij de kas van de online grote ondernemingen en niet de winkeliers in de buurt.
  • Al onze bestellingen moeten worden verpakt voor het verzenden, dus het milieu heeft ook last van al het verpakkingsmateriaal. 
  • Het vervoer, hoeveel busjes rijden er op èèn dag niet rond, van Post NL, DHL, UPC en kleinere bezorgbedrijven. Tja ook dat drukt op ons milieu waar wij ons steeds meer bewust van worden. 
  • Dan is er nog een groot deel van de bestellingen, vooral kleding, die met grote getalen worden teruggestuurd. 

Ik vind thuis passen ook heerlijk hoor, geen krap pashokje, geen vreselijk paskamer licht, wat je er op zijn voordeligst uit laat zien, je kunt zelfs 2 maten van alles bestellen zodat je de keuze hebt, heel handig dus. Maar goed dat pakket wat al vervoer heeft gehad krijgt door ons “gemak gedrag” nog een retour ritje, dus dubbel belastende voor het milieu. 

Al met al een lastig onderwerp vind ik zelf, we willen graag met zijn allen goed bezig zijn wat het milieu betreft maar is al dat online shoppen dan wel zò slim?

Het heeft mij in ieder geval aan het denken gezet en ik hoop dat je er zelf over na gaat denken, want uiteindelijk moeten wij het toch met zijn allen doen!

Met dit stukje leg ik je niets op, het is een “nadenkertje” ook voor mijzelf en de keuze is aan jou.

Reacties zijn van Harte welkom,

Liefs Annelies

Share this Post