/ mei 4, 2019

Ik las van de week in de krant dat wij Nederlanders last hebben van informatie stress. De overvloed van informatie die ons overspoelt op èèn dag, is veel teveel om te verwerken voor ons brein. Een overdaad van informatie kan ervoor zorgen dat we ons moeilijker kunnen concentreren of je verward voelt. 
Er is al veel over geschreven maar ik waag er toch een blog aan. 

De toegang tot informatie is zo makkelijk en daarom ook zo verpletterend. Wat doen wij met al die informatie en vraag je je ook weleens af of al deze info nuttig is? Gezonde spanning is nodig om goed te kunnen functioneren. Door de stroom van informatie worden wij onrustig, we zijn letterlijk vergroeid met onze smartphone. 


Natuurlijk krijg je mail binnen die beantwoord moet worden, of berichten waar je op moet reageren maar is het altijd nodig om dat instant te doen? Wie legt jou dat op? Juist ja, jijzelf doet dat. Het is jouw telefoon, dus jij bent de baas en niet dat “pliepje” wat jou elke keer verstoort in wat je aan het doen bent. 

Ben je zelf nog in staat om de regie te houden over de informatie stroom die je binnenlaat? Laat jij je beheersen door je telefoon?Als jij je laat beheersen door je telefoon ben je eigenlijk een slaaf geworden van een apparaat, is dat echt wat je wilt?

Door de informatie die je de hele dag voorgeschoteld wordt, bouw je stress op en dat is zoals je weet niet goed voor je. Maar het mooie is dat je er zelf wat aan kunt doen! 
Het is eigenlijk heel simpel, doorbreek je patronen. Je hoeft niet ieder “loos” moment je telefoon te pakken, dat is aangeleerd gedrag wat je dus ook weer kunt afleren en jezelf een gedoseerd gebruik kunt aanleren. Cluster bijvoorbeeld je “mail momenten”, je hoeft niet alles meteen te beantwoorden, dit mag ook op jouw tijd, want jij bent de baas over je eigen leven en dus ook over je tijd. Doorbreek de dopamine cirkel door je telefoon gewoon even op stil te zetten en alle push-berichten uit te zetten. 
Het blijkt zelfs dat er veel mensen zijn die stress krijgen van het idee dat hun batterij bijna leeg is, bang om iets te missen. Laten we eerlijk zijn, zijn dat nou echt dingen waar we stress van moet krijgen. Volgens mij zijn er wel belangrijkere dingen in het leven waar je je wel druk om moet maken…..

Het zijn geweldige apparaten die ons op vele manieren het leven makkelijk maken er zit echter een “maar”aan, zoals met alles in het leven, probeer alles met mate te doen. Kijk eens om je heen, op het station, in de trein, in de supermarkt, overal zie ik gebogen hoofden we zitten in een cirkel van informatie overvloed en het volgen van al onze favorieten op alle Social Media kanalen. Doordat wij gebogen over onze telefoon zitten, mis je nog eens een heleboel om je heen. Spontane gesprekken, ontmoetingen of gewoon je omgeving om je heen, zo zonde om dit te moeten missen, dat is namelijk het èchte leven!

Ik hoop dat dit stukje je meer bewust maakt van je telefoon gebruik en je de keuze maakt om zelf weer de baas te worden over je mooie apparaat. 
Reacties zijn van harte welkom,

Liefs Annelies  (lees alle columns op mijn blog: gewoonmensen)

Share this Post