/ maart 28, 2019

Elke week schrijft Annelies Voss vanuit Cafe Atelier een nieuw blog over mensen zoals jij en ik, wat komen wij zoal tegen in ons dagelijks leven?
Onder het genot van onze heerlijke Latte houdt ze zich zelf en anderen een spiegel voor om de manier waarop wij naar anderen en naar onszelf kijken een klein beetje te veranderen. Zelf noemt ze het ‘nadenkertjes’, voor zichzelf en anderen.

Veel leesplezier en reacties zijn altijd welkom, bijvoorbeeld via de Facebookpagina van Annelies.

Durf en kan jij sorry zeggen?

Kun en durf jij sorry te zeggen? Ik merk om mij heen en bij mijzelf dat dit soms best lastig kan zijn. Wij zijn al snel overtuigd dat we gelijk hebben in een conflict. Maar als je erachter komt dat de ander toch wèl gelijk had, durf jij dan sorry te zeggen?

Lastig punt, want je moet toegeven dat je ongelijk had en dat is niet makkelijk voor je ego.

Als je het niet doet, gaat het conflict groeien en staat het tussen jou en die persoon. Kun je dan nog op dezelfde voet verder?

Zelf heb ik ervaren dat als de ander of jij zelf sorry durft te zeggen, het ruimte creëert bij jezelf en dus ook in de relatie. 

Dat betekent dat je jezelf kwetsbaar moet opstellen en dat is lastig, zeker als je in eerste instantie helemaal achter je standpunt stond. Toegeven dat je fout zat is niet makkelijk, maar hey, wat heb je te verliezen? Heb je liever dat een vriendschap of relatie kapot gaat door koppig te zijn of is dat het toch uiteindelijk niet waard? 

Kijk naar jezelf vanuit de lucht en zie dan hoe koppig je kunt zijn en daarmee mensen soms afstoot omdat ze weten dat je geen sorry kunt zeggen. Waarom? Je hoeft in het leven niet altijd gelijk te hebben, we zijn mensen en ja we mogen fouten maken. Nu nog de stap om te erkennen dat je fout zat……

Van de andere kant bekeken, degene waar jij sorry tegen zegt, zal dit alleen maar waarderen en jullie relatie zal hierdoor sterker worden, let maar op. 

Zelf kreeg ik een tijd geleden een heleboel verwijten over mij heen van een vriendin, ik was er ondersteboven van, ik voelde mij enorm gekwetst. Toch ging ik aan mijzelf twijfelen, zou zij gelijk hebben met alles wat ze zei? 

Ik heb er uiteindelijk niet op gereageerd anders krijg je een sneeuwbal effect en wordt de ellende alleen maar groter. Dat is soms ook beter even wachten met reageren, als je heftig geëmotioneerd bent kun je soms dingen zeggen die je achteraf beter niet kan zeggen. 

Na een aantal dagen kreeg ik tot mijn verbazing een bericht met haar oprechte excuses voor haar onbeschofte gedrag. Ik was verbaasd en opgelucht en ik heb haar ook verteld dat ik dit zeer waardeer, dat ze deze stap heeft genomen. 

Blijkbaar zat zij niet lekker in haar vel en ging ze daardoor door het lint. Dat is natuurlijk geen excuus om dan zo tekeer te gaan maar we blijven mensen en soms zijn dingen nou eenmaal teveel en ben jij net die persoon die dat triggert. 

Wees voorzichtig met je woorden, voordat je er erg in hebt kwets je iemand. Zet ook je voelsprieten aan, het kan zomaar zijn dat de ander niet lekker in zijn vel zit en daarom heftig reageert. 

Zeg vaker sorry en je zult zien dat je er veel voor terugkrijgt, zowel voor jezelf als in je relaties. 

Reacties zijn van harte welkom.

Liefs Annelies (lees alle columns op mijn blog: gewoonmensen)

Share this Post

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.